Haapajärven sudet eivät saa asua metsässä

Suomen Riistakeskus on myöntänyt haapajärveläiselle susilaumalle tappotuomion koiravahinkojen välttämiseksi. Asiasta voi lukea muun muassa tästä Maaseudun Tulevaisuuden linkistä, mikäli lukuoikeutta piisaa.

Neljän suden lauma on aiheuttanut erityisen merkittäviä koiravahinkoja alueella tänä ja edeltävänä vuonna. Yhteensä kahdeksan metsästyskoiraa on joutunut heittämään henkensä astuessaan metsän siimekseen. Saanen hieman tirskahtaa. En sen vuoksi, että olisi jotenkin hauskaa löytää oma koiransa raadeltuna ja syötynä milloinkaan, vaan sen vuoksi, että koko petoviha ja erityisesti susiviha alkavat saada aivan naurettavia mittasuhteita tässä maassa.

Vastuu koiran terveydestä ja hengestä on omistajalla, metsästäjälläkin, jos hän päättää laskea koiransa metsään vapaana. Koitan vielä jotenkin ymmärtää sen, että pihojen liepeillä huuliaan lipovat ja torahampaillaan irvistelevät suurpedot voivat aiheuttaa sellaisen tunteen, että jotain tarttis tehdä... mutta nyt ollaan ja toimitaan susien reviirillä, niiden luontaisessa elinympäristössä. Kautta historian sudet ja muut suurpedot ovat kärkkyneet ravintoa maatilojen ja metsämökkien läheisyydessä ja niiden on aina toivottu palaavan sinne synkkään erämaahan, josta ne ovat tulleetkin. Nyt, kun ne ovat löytäneet sen synkän erämaan, jonne ihmisasutus ei ole vielä (kovin paljon) levinnyt, sekään ei kelpaa nirsolle ja susivihan sokeuttamalle ihmiselle. Siellä sitä rohkeat metsien miehet tulevat hätyyttämään luontokappaleita moottorikelkoilla ja keinovaloilla!

Jälleen kerran hieno ihminen on päässyt unohtamaan, ettei ole metsän tai luonnon herra. Siellä missä uljas ihmisolento kulkee, ei ole tilaa suurpedoille, ei etenkään susille. Kyllä ihmisellä on oikeus kulkea metsässä ilman, että tarvitsee pelätä oman tai sessensä hyvinvoinnin puolesta, tai ilman, että tarvitsisi käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ja varoa luonnostaan metsän villejä eläimiä. Ei kun... miten se meni?

Hurraa suomalaisten erityinen luontosuhde!


Tervetuloa lukemaan allekirjoitaneen ajatelmia Suomen ja maailman luonnon tilasta!

Kommentit