Metsästys kansallispuistoissa ja suojelualueilla

Mielestäni on jotenkin hassua, että suomalainen, joka kehuskelee erityisellä luontosuhteellaan, kuvittelee, että ympäröivä luonto jotenkin tarvitsisi ihmistä, hänen sahaansa ja metsästyskivääriään jollain tapaa.

Minulla ei ole mitään metsästystä vastaan. Päinvastoin: eihän sen eettisempää lihaa ole tällä pallolla tarjolla! Ymmärrän siis esimerkiksi hirven kannanhoidollisen metsästyksen siitä näkökulmasta, että hirvikolarit vähenevät ja jengi saa pakastimeensa eettisesti kasvanutta lihaa. Mutta se onkin ainut syy, miksi ihmisen millään tavalla pitäisi pistää nenänsä luonnollisen ympäristön asioihin. Kyllä luonto korjaisi ympäristön kantokyvyn ylitse kasvavan hirvikannan (ja ihan minkä tahansa muunkin lajin kannan) ihan ominkin keinoin.

Oma mielipiteeni on, että metsästys kansallispuistoissa ja suojelualueilla tulisi kieltää, tai ainakin sitä tulisi vähentää rajusti. Suomi on metsää täynnä, ihan Helsinkiä myöten. Eiköhän sieltä jokunen paikka löytyis hirvimiehillekin, vaikka kansallispuistot ja suojelualueet metsästyksen ulkopuolelle jäisivätkin.

Suomesta löytää alueita, joihin retkeilijöilläkään ei ole mitään asiaa koko vuonna tai tiettyinä aikoina vuodesta. Jotkut alueet ovat avoinna vain luvan kanssa ja tieteen nimeen. Vaikka rakastankin luontoa ja siellä liikkumista, niin silti tämä on oikeasti aika hyvä juttu. En minä koe, edes suomalaisena, että minulla olisi jotenkin oikeus ängetä joka paikkaan. Kyllä se luonto siellä selviää, ihan varmasti, ilmankin, ja taatusti löytyy toinenkin metsä, johon mennä lataamaan akkuja.

Mutta ei. Kun metsästäjä on luonnonsuojelija ja tekee kansallispuistoille vain hyvää, kun käy täräyttämässä pari hirveä hengiltä (eräs karrikoitu, somesta lukemani kommentti). Niin siis mitä sellaista hyvää, mitä luonto itse ei osaisi tehdä? 

Mikä tarve meillä on uskotella itsellemme, että luonto ja sen toiminta olisi jotenkin riippuvainen ihmisestä? 

En keksi mitään muuta kuin sen, että jälleen kerran mennään ihminen ja ihmisen tarpeet edellä. Koska minulla on oikeus.

Kommentit