Viimeinen hömötiainen?

Hömötiainen, tuo herttainen ja pikkuruinen pikkulintumme, on tavannut olemaan varsin yleinen näky suomalaisissa metsissä ja lintulaudoilla. Vuonna 2019 julkaistussa Punaisessa kirjassa hömötiainen on kuitenkin luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Tämä metsiemme yleinen lintulaji on katoamassa, koska iäkkäät metsät ja lahopuun määrä vähenevät. Pitääkö olla huolissaan, kun ennen yleiseksi luokiteltu hömötiainen lipuu vääjäämättä kohti vaarantuneempaa statusta?

Jos yhtään arvostaa suomalaista luontoa, niin kyllä vähän pitäisi.

Muistan hömötiaiset lapsuudenkotini lintulaudoilta. Ne tulivat sinne valkoisina talvipäivinä täyttämään kuvettaan kauran jyvillä. Muistan, kun äitini kertoi minulle, että ne olivat hömötiaisia. Ne jäivät heti mieleeni, sillä ne olivat niin pieniä ja hentoisia ja paljon söpömpiä kuin tavallinen talitiainen tai keltasirkku.

Vuosituhansien ajan kaikki suomalaiset lajit ovat kehittäneet sopeumia, joilla selvitä pohjoisen luonnossa, ja niin on tehnyt myös hömötiainen. Sillä on kyky selviytyä kovastakin talvesta, vaikka se on niin kovin pikkuruinen. Sillä on ollut vuosisatoja aikaa oppia hyödyntämään boreaalisia havumetsiämme ja työn tuloksena se on löytänyt pesäpaikan lahopuusta ja ravinnon kätköpaikkoja vanhojen puiden päällyskasvustoista. Hömötiainen viihtyy yleisesti ottaen kaikenlaisissa metsissä, mutta harvemmin talousmetsässä ja tuskin koskaan ilman iäkkään metsän tuomaa turvaa talviaikaan. 

Pelkästään Suomessa hömötiaiset ovat kohdanneet satoja paikallisia sukupuuttoja. Mediassa on kerrottu, ettei hömötiaisia enää näe niin usein kuin aikaisemmin. Yksi yleisimmistä lintulajeistamme on kohtaamassa ongelman, johon se ei osannut varautua, kun sopeumia jaettiin viimeisen jääkauden jälkeen.

Lapsuudenkotiani ympäröi lähes 100-vuotias, muutaman hehtaarin kokoinen kuusikko, jonka isäni joutui kaatamaan kirjanpainajatuhojen vuoksi. Kävin katsomassa. Maisema on nyt alaston. Samana päivänä istuin keittiön pöydän ääressä ja katselin ikkunan takana ruoka-apajille saapuneita pikkulintuja. Talitiaisten joukossa oli yksi hömötiainen. Lieneekö se tuolla lintulaudalla enää ensi vuonna, kun sille elintärkeä talviympäristö on kuljetettu tukkirekoilla pois?

Kommentit